lauantai 24. elokuuta 2013

Villiä menoa kevyissä tuulissa

Kilu tuli Jyväskylässä luvanneeksi, että Kotkassa on tasaiset tuulet. Kisan alussa olikin niin tasaista, että starttia saatiin odotella pitkälle iltapäivään. Aamun ensimmäinen yritys oli lässähtänyt tuulen puutteeseen. Pelastus  saapui lopulta mereltä n. 3 m/s merituulen mukana. Tämän turvin lyhyehköllä radalla saatiin kisattua ohjelman mukaiset kolme purjehdusta.
Se niistä tuulista...
Kevyen tuulen kryssivauhti on ollut Turnipsilla haussa pitkin kesää. Nyt onneksi näkyi hieman valoa. Aivan yhtä tahmaista kuin Jyväskylässä menomme ei enää ollut. Päivän viimeistä lähtöä lukuunottamatta starttimme onnistuivat varsin hyvin, myös avotuulet kulkivat kuten pitääkin. Sijoitukset eivät ukkeleita kuitenkaan tyydyttäneet. Syy heikkoon suoritukseen löytyy muutamasta omasta virhearviosta ja hienoisesta epäonnesta.

Tilanteita sattui paljon sekä meille että huudon määrästä päätellen myös muille. Ihmetystä herättää se, että useampikin venekunta näytti jättävän rikkeensä sovittamatta. Turnipsikin sai hittiä kaksi kertaa, mutta vain toisessa tapauksessa sakkokierrokset myös tehtiin. Emme tiedä, millainen kulttuuri Lightning-luokassa on aiemmin vallinnut. Keväällä saimme käsityksen, että kisamoraali on hyvä ja sääntöjä kunnioitetaan, mutta tämän päivän sekä Jyväskylässä näkemämme perusteella meno tuntuu kyllä melko villiltä. Kovaa saa toki purjehtia, mutta säänöistä on silti pidettävä kiinni. Virheitäkin toki sattuu, mutta reilun pelin henkeen kuuluu, että ne myös myönnetään ja sovitetaan asianmukaisesti.
Startit sentään onnistuivat kohtuullisesti
Keskimmäinen startti oli meille päivän murheenkryyni. Olimme lenssillä nostaneet itsemme mukaan kärkitaisteluun ohittamalla ison klungan veneitä. Alamerkkiä kiertäessämme jouduimme kiilatuksi, laitojakin hieman kolisteltiin. Sotkun aiheuttanut kilpailija myönsi virheensä ja teki asianmukaisesti sakkokierrokset. Rytäkässä meidän vauhtimme kuitenkin pysähtyi täysin ja ohitsemme hurahti hetkessä liuta veneitä. Tuulet olivat tämän jälkeen täysin riekaleina ja nelossijamme vaihtui hujauksessa kymmenenneksi.Tälläinen romahtaminen tuntui epäoikeudenmukaiselta ja harmitti ukkeleita todella. Viimeiseen starttiin ei ollut enää kovin helppoa kerätä taistelufiilistä. Toisen osapuolen sakkokierrokset eivät tuo menetettyä sijaa takaisin, vaikka rike sovitetaankin. Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen tälläinen tapaus, vastaavan kaltaisia olemme kokeneet pari kertaa aiemminkin kesän aikana.

Sunnuntaiksi Turnipsiukkelit kasaavat itsensä ja tulevat uudella tohinalla, kunhan yövuorosta kotiutuva Ville on ensin saatu istutettua keulagastin paikalle. Leuka pystyyn ja keula kohti uusia seikkailuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti