torstai 9. toukokuuta 2013

Hankala harjoitus

???
Rockseista pari päivää toivuttuamme oli aika päästää Turnipsi Itämeren aalloille runsaan viiden kuukauden tauon jälkeen. Aamuisen sateen jälkeen ilma kirkastui puolilta päivin ja vene työnnettiin vesille. Ajatuksena oli testata toista purjesettiämme ja käydä läpi vaihtelevasti Tuusulassa sujuneita vendoja. Jo ennen aallonmurtajaa iso tuli alas fallin sakkelin pettäessä. Ilmeisesti se oli unohtunut sulkea kunnolla. Ei muuta kuin käännös takaisin, vene nurin lähimmän laiturin kupeella ja falli takaisin alas. Vedet pois jollasta ja uudestaan menoksi.

Aluksi tuuli tuntui mainiolta ja kävimme Kuusisessa elvistelemässä telakalla veneitään kunnosteleville purjehtijoille. Paluumatkalla, juuri kun treenin piti todella alkaa, tuuli katosi. Jäljelle jäi vain lätsyttävä aallokko. Ajoittain tuulta hetkeksi jostain aina pussahti, mutta tuota pikaa se pian taas tyyntyi. Shiftit olivat merelle käsittämättömän suuria, pahimmillaan liki 90 astetta. Treeni ei siis ollut kovinkaan tehokasta. Vendat kuitenkin onnistuivat nyt varsin mallikkaasti.

Uudemman isopurjeen kanssa emme vielä päässeet oikein sinuiksi, se vaatinee hieman erilaisen perustrimmin, kuin aiemmin käyttämämme purje. Fokan kanssa oli helpompaa, mutta senkin jaluspistettä jouduimme siirtämään eteenpäin totutusta. Vanha spinnu tuntui varsin virttyneeltä ja hankalalta pinkin kisapurjeen jälkeen.  Turnipsissahan on yhteensä kaksi isoa, kolme fokkaa ja kolme spinnua, joista pitäisi löytää luottosetti kisoja varten. Muita purjeita aiomme sitten käyttää lähinnä treenatessa. Spinnujen suhteen asia on selvä, mutta ison ja fokan kanssa vaaditaan vielä lisää kokeiluja. Uutta spinnua lukuun ottamatta purjeet ovat käytettyinä hankittuja. Tuusulassa ajoimme Antero Punttilan Snow Whiten vanhalla setillä ja joulun alla ostimme Riitta Kankaalta toisen käytetyn sarjan Nortteja. Kummatkaan purjekerrat eivät ole enää aivan uusia, mutta ne toimivat melko vähän käytettyinä ikäisekseen hyvin.

Rantaan palattuamme selvisi, että Jessen auton avaimet olivat ilmeisesti päätyneet meren pohjaan. Kilu oli nähnyt ne viimeksi keulakannella, mistä ne ovat pudonneet viimeistään venettä laiturin kupeella kaadettaessa fallin korjausta varten. Hieman sekalaisin fiiliksin pakkasimme purjeet ja ryhdyimme käytännön järjestelyihin tavaroiden saamiseksi ulos lukitusta autosta. Harjoitukset jatkuvat viikonloppuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti